Image
In 1704, de Armeenier Georgius Deodatus Damascenus opende de eerste tsjechische koffie bar met de naam "U Zlateho hada" (De Gouden Slang) in Praag.

Drie honderd jaar later, in 2003,opende de Armeenier Gevorg Avetisyan met zijn zus de Tsjechische firma MIKO international s.r.o. in Frydek-Mistek, die de Marlenka honing taarten vervaardigt volgens hun oud Armeens familie recept.

In 1995, kwam de heer Gevorg Avetisyan uit Armenie naar de Tsjechische republiek en vestigde zich met zijn familie aan de rand van de Beskydy gebergte in plaats Frydek-Mistek. Hij vroeg in een gebed met God of God hem de juiste weg te wijzen voor hem en zijn gezin,en beloofde als God hem hielp, hij de Saint Jost kerk in Frydek zal renoveren.

Het duurde niet lang of het wonder geschiede. Het honing wonder, het lang bewaarde familie recept van de Armeense familie werd gebruikt, en hij maakte samen met zijn zus de eerste marlenka honingtaarten.
De eerste taarten waren voor vrienden, maar niet lang daarna verkochten ze de marlenka taarten aan lokale bars, cafes, restaurants, bakkerijen. Snel werd deze lekkernij razend populair en de groei zette door. Deze speciale zoete en zachte taart met zijn unieke smaak is genoemd naar de dochter van de eignaar-MARLENKA. Omdat de afzet maar bleef groeien was de productie in de huiskeuken niet meer voldoende. In 2003, de Armeeniers Gevorg en Hasmik Avetisyan richte de firma MIKO international s.r.o. op en vestigde zich in Frydek-Mistek. De firma start met 4 werknemers en jaar na jaar groeide dat aantal aanzienlijk.

Alleen de beste met zorg geselecteerde ingredienten worden gebruikt voor de productie van deze honing delicatesse. MARLENKA taarten zijn gemaakt zonder conserveringsmiddelen en kunstmatige kleurstoffen en zijn daarom de enige taarten uit Tsjechie die de titel Natuur product heeft. MARLENKA honing-taarten worden meer en meer populair bij de consument en de productie gaat verder omhoog.

Toen de firma begon werden er maandelijks 100 taarten geproduceert, sinds eind 2008 worden er 100.000 taarten per maand geproduceert met 200 werknemers in een dag en nacht productie. Om aan de hoge hygieny eisen van de consument te kunnen blijven voldoen, maar tevens de homemade smaak te behouden.Is de beslissing genomen om een totaal nieuwe fabriek te bouwen.
Image
Image
In April 2008 is de eerste steen gelegt voor de nieuwe productiehal in Liskovec aan de rand van Frydek-Mistek.

De bouw duurde totaal 12 maanden vanaf de fundering tot fabriek af. Deze investering was de grootste sinds 2000 in de regio. De nieuwe fabriek met een totale oppervlakte van 4000m2 huisvest de volautomatische productielijn, verpakkingshal en handmatige productie van andere producten van Marlenka.